A A A K K K
людям з порушенням зору
ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ
НОВОДМИТРІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

ХАССП(НАССР) ДЛЯ ДИТЯЧИХ САДКІВ І ШКІЛЬНИХ ЇДАЛЕНЬ

Дата: 13.03.2023 16:10
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Безсумнівно, введення системи НАССР в дитячих садках, дошкільних закладах і школах є обов’язковою  умовою для гарантування  безпечного  харчування  дітей.  Крім того, принципи НАССР дають впевненість і гарантію, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних норм  при організації харчування в садках і школах, їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно законодавчим  вимогам, система управління безпечністю (Принципи НАССР) на цих підприємствах повинна  впроваджуватись обов`язково.

Впровадження системи НАССР в дитячих садках і школах

           Система НАССР для їдальні задача не з легких, адже для забезпечення всіх вимог  системи, необхідно обдумати всі технологічні процеси до дрібниць. Будь які недоопрацювання  в питаннях управління безпечністю продуктів харчування і готових страв здатні викликати масові отруєння споживачів.

         Ретельний контроль при приготуванні страв має охоплювати такі процеси:

  •  Щоб уникнути перехресного забруднення, виробничі, допоміжні та побутові приміщення повинні мати належне планування;
  •  Ставляться більш жорсткі вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, а також до захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
  •  Зростають вимоги до безпечності води,  допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, які контактують із харчовими продуктами;
  •  Особлива увага приділяється чистоті поверхонь (строго регламентуються процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних і побутових приміщень та інших поверхонь);
  •  Значна увага приділена здоров’ю та гігієні персоналу;
  •  Змінюється ставлення до поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужностей;
  •  Запроваджуються специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
  •  Впроваджується контроль зберігання і транспортування продуктів;
  •  Посилюється контроль за технологічними процесами.

Фото без опису

        В більшості їдалень весь технологічний ланцюг (всі технологічні процеси) виконуються  в одному місці. А саме, прийом сировини від постачальників , її зберігання , обробка продуктів, приготування страв, подання і споживання, як правило об’єднанні в одному просторі. В подібних умовах, де немає чітко розмежованих зон, технологічний контроль процесів, якості продукції повинен бути особливо жорстким.

         Необхідно розробити і впровадити документацію (програми виконання санітарних норм, аналіз небезпечних факторів які впливають на продукт), провести навчання працівників.

        Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах  призведе до цілого ряду позитивних моментів:

  • Неможливість попадання до споживача неякісного продукту, адже ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировину перед тим, як потрапити до їдальні;
  • Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв)
  • Виняток перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).
  • Своєчасна утилізація або повернення постачальнику товарів неналежної якості.

« повернутися

Вхід для адміністратора